Usein kysyttyjä kysymyksiä rippikoulusta

 

Olemme koonneet tälle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä rippikouluun liittyen!

 

Kuka voi tulla vuoden 2024 rippikouluihin?

Vuoden 2024 rippikouluihin kutsumme mukaan vuonna 2009 syntyneitä nuoria.
Rippikouluun voi ilmoittautua mukaan kuka vain, sinulta ei edellytetä evankelis-luterilaisen kirkon jäsenyyttä tai kastetta. Ainoastaan konfirmaatio edellyttää kastetta ja kirkon jäsenyyttä, mutta ne voidaan järjestää rippikoulun aikana.
Voit osallistua myös rippikouluun, vaikka olisit vanhempi kuin tämän vuoden ikäryhmä, eli vuonna 2009 syntyneet. Alle 15-vuotiaan on myös mahdollista käydä rippikoulu erityisistä syistä jo aiemmin, ota silloin yhteyttä seurakuntaan ennen ilmoittautumista!

 

Mihin ryhmään ilmoittaudun?

Sinun kannattaa keskustella perheesi kanssa ryhmävaihtoehdoista etukäteen – yleensä päivämääristä tärkeimmiksi osoittautuvat leirijakson ja konfirmaation päivämäärät. Lomakkeella sinua pyydetään asettamaan leirivaihtoehdot toivejärjestykseen.
Leiripaikkoja ei täytetä ilmoittautumisjärjestyksessä, vaan leiriryhmät jaetaan toiveiden mukaan. Ilmoittautumislomakkeella sinun on mahdollista perustella leiritoiveitasi ja esittää myös kaveritoiveet. Kavereiden kanssa kannattaakin jutella etukäteen siitä mille leireille nämä aikovat hakea!

 

Miten ryhmäjaot tiedotetaan?

Rippikoulujen ryhmäjaoista tiedotetaan sähköpostitse pe 3.11. mennessä. Saat tuolloin ryhmäkirjeen, jossa kerrotaan mihin rippikouluryhmään sinut on valittu sekä oman ryhmäsi aikataulut ja ryhmänvetäjiesi yhteystiedot.

 

Mitä tapaamisia rippikouluun kuuluu?

Vuoden 2024 rippikouluissa on sekä koko ripariporukalle yhteisiä tapaamisia, että rippikoululaisen itsenäistä tutustumista seurakuntaan. Tässä on kuvattu niiden sisällöt lyhyesti.

Starttipäivät

Starttipäivissä tutustutaan ensimmäistä kertaa omaan ryhmään ja sen vetäjiin, käydään läpi mitä rippikoulu oikein tuo tullessaan ja pohditaan millä fiiliksillä rippikoulupolulle ollaan lähdössä ja mitä siltä odotetaan. Starttipäivissä myös tutustutaan ja osallistutaan jumalanpalvelukseen, starttipäivien sunnuntaihin kutsumme mukaan myös riparilaisten vanhempia ja huoltajia!

Henkilökohtainen seurakuntaan tutustuminen

Starttipäiviltä saat mukaasi riparipassin, johon keräät merkintöjä seurakunnan järjestämistä tilaisuuksista osallistumalla niihin. Merkintöjä kerätään jumalanpalveluksista, seurakunnan nuorten toiminnasta ja muusta seurakunnan järjestämästä toiminnasta. Riparipassi tulee olla täytettynä ennen leirijaksoa!

Viikonloppuleirit

Viikonloppuleirin aikana tutustutaan paremmin omaan rippikouluryhmään sekä siihen millaista on olla rippikoulun leirijaksolla, käydään läpi olennaisia juttuja kristinuskosta sekä vietetään yhdessä mukava viikonloppu.

Teemapäivät

Kahden teemapäivän aikana tutustutaan ja osallistutaan yhdessä ryhmän kanssa diakoniaan ja Yhteisvastuu-keräykseen sekä lähetystyöhön.

Kappelivierailu

Kappelivieraulussa tutustutaan hautausmaahan ja kappeliin sekä käydään läpi mitä hautajaisissa tapahtuu. Tapaamisessa pohditaan elämän, kuoleman ja iankaikkisuuden teemoja.

Leirijakso

Leirijakso, eli intensiivijakso, on viikon mittainen kokonaisuus jolloin vietetään tiiviisti yhdessä aikaa Raamatun sanan, rukouksen, uskon, yhteisen elämän ja toinen toisemme kanssa. Leirijaksolla käydään läpi suurin osa rippikoulun oppikokonaisuuksista. Leirijakson päätyttyä on suorittanut rippikoulun.


Konfirmaatio

Konfirmaatio tarkoittaa vahvistamista: siinä rippikoulun suorittanut tunnustaa oman uskonsa yhdessä seurakunnan kanssa, konfirmoitavan puolesta rukoillaan ja hänet siunataan. Se on juhlallinen päätös rippikoulutaipaleelle! Konfirmaation jälkeen rippikoulun suorittanut on kirkon täysivaltainen jäsen.

 

Miten tiedotus järjestetään rippikoulun aikana?

Rippikoulun aikana lähetämme tiedotteet pääasiassa sähköpostitse ja tekstiviesteillä. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että täytätte huolellisesti ilmoittautumislomakkeen yhteystiedot!


En pääse mukaan kaikkiin toivomani ryhmän tapaamisiin

Sinun on mahdollista korvata ryhmätapaamisia (starttipäivät) toisen ryhmän mukana, jos ilmoitat siitä etukäteen ryhmäsi vetäjälle. Leirijaksoon kuuluvia päiviä (viikonloppuleiri ja leirijakso) sekä konfirmaatiota ei voi korvata toisen ryhmän mukana. Jos et pääse mukaan johonkin ryhmätapaamiseen ollenkaan sovitaan sen korvaaminen ryhmäsi ohjaajan kanssa.

 

Haluan vaihtaa ripariryhmääni

Rippikouluryhmien vaihtaminen on mahdollista siinä tapauksessa, että ryhmävaihdolle on olemassa perustelut ja että ryhmässä, johon vaihto halutaan tehdä on tilaa. Ota yhteyttä oman ryhmäsi vetäjiin kysyäksesi mahdollisuudesta vaihtaa ryhmää.

 

Maksaako rippikoulu?

Perimme leirimuotoisesta rippikoulusta 100€ osallistumismaksun, joka laskutetaan rippikoulun jälkeen. Tällä osallistumismaksulla katetaan leirielämän kustannuksia, kuten ruokailuita. Päivärippikoulusta emme peri maksua.

 

Perheelläni ei ole varaa maksaa rippikoulumaksua

Leiririppikoulujen maksuun on mahdollista anoa seurakunnalta avustusta, ottakaa yhteyttä ryhmänvetäjiin sopiaksenne tästä.

 

En aio käydä rippikoulua Kemijärven seurakunnassa

Jos olet Kemijärven ev.lut. seurakunnan jäsen, mutta aiot käydä rippikoulun jossain toisessa seurakunnassa tai järjestössä, niin omaan rippikouluusi tulee todennäköisesti kuulumaan tutustumista oman seurakunnan toimintaan. Ota tässä tilanteessa yhteyttä seurakunnan rippikoulutyöstä vastaaviin työntekijöihin, niin sovimme minkä ryhmän mukana tutustut seurakunnan toimintaan.


En halua osallistua leirimuotoiseen rippikouluun

Leirimuotoinen rippikoulu ei välttämättä ole aina kaikkien juttu ja se on ihan okei! Rippikoulun voi suorittaa myös muulla tavalla:

Voit osallistua leirimuotoiseen rippikouluun niin, että käyt mukana leiripäivissä, mutta menet kotiin leiripäivän päätteeksi. Tämä vaihtoehto vaatii sen, että sovimme kuljetusjärjestelyt yhdessä kotiväen kanssa kuntoon.

Voit osallistua päiväripariryhmään: Päiväriparin porukka kokoontuu tammikuusta toukokuuhun pienryhmätapaamisten muodossa eikä sillä ole yön yli meneviä leiripäiviä.

Rippikoulun voi suorittaa myös yksityisrippikouluna: Jos haluat osallistua yksityisriparille, niin ota ennen rippikouluun ilmoittautumista yhteyttä seurakunnan rippikoulutyöstä vastaaviin työntekijöihin!


Rippikoulu mietityttää / ahdistaa / pelottaa!

Rippikouluun saattaa liittyä paljon erilaisia ennakkotuntemuksia ja pelkoja, joiden takia riparin käyminen saattaa tuntua haastavalta. Mieltä saattaa painaa vaikkapa oppimisvaikeudet tai leirijaksolla poissa oleminen kotoa. Ota yhteyttä meihin seurakunnan työntekijöihin, niin voimme yhdessä miettiä ja käydä läpi riparituntemuksia ja etsiä tilanteisiin ratkaisuja. Otamme aina parhaamme mukaan huomioon erilaiset tarpeet rippikoulussa, kun niistä etukäteen tiedämme!