Hautajaiset

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä – odotettunakin. Seurakunta haluaa auttaa suuren surun kohdatessa. Me seurakunnassa haluamme auttaa sinua hautajaisjärjestelyissä. Tällä sivulla oleva tieto on osittain Suomen ev.lut. kirkon yhteistä aineistoa ja osittain meidän seurakunnan käytänteitä.

Minä luotan sinun armoosi, saan iloita sinun avustasi.
Minä laulan kiitosta Herralle, hän pitää minusta huolen.

Ps. 13:6

Yhteys kotiseurakuntaan

Kirkkoherranvirastossa sinua autetaan hautajaisten käytännön järjestelyissä. Voit myös olla yhteydessä seurakuntamme pappeihin, jotka auttavat sinua eteenpäin. On tärkeää sopia siunaustilaisuuden paikka, ajankohta, siunauksen toimittava pappi ja kanttori, varata hautapaikka ja tehdä sopimukseet hautojen hoitoon liittyen. Jos vainaja haudataan muualle kuin Kemijärven seurakunnan hautausmaalle, hautapaikkaan ja siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt hoidetaan kyseisen seurakunnan kanssa. Omaisen tulee asioida myös hautaustoimistossa, josta hankitaan mm. arkku ja tarvittaessa uurna. 

Kellojen soitto

Sanomakellot on perinteinen tapa ilmoittaa seurakunnan jäsenen kuolintapauksesta. Kellojen soiton ajankohdasta sovitaan omaisten kanssa, jotta he voivat halutessaan tulla kelloja kuuntelemaan. 

Kiitos 

Perinteisiin tapoihin kuuluu myös se, että jumalanpalveluksessa luetaan kuolleiden seurakuntalaisten nimet ja iät sekä rukoillaan omaisten puolesta. Pääsääntöisesti kiitos tehdään hautauksen jälkisenä sunnuntaina, omaisten kanssa sovittuna ajankohtana. Toivotamme omaiset lämpimäisti tervetulleeksi kirkkoon. Haudattujen nimet julkaistaan omaisten sen salliessa kirkollisissa ilmoituksissa. 

Hautauslupa
Hautaus voidaan toimittaa, kun lääkäri on kirjoittanut hautausluvan. Hautauslupa postitetaan sairaalasta kirkkoherranvirastoon tai annetaan hautauksesta huolehtivalle omaiselle tai hautaustoimistolle. Lupa toimitetaan sen seurakunnan kirkkoherranvirastoon. jossa seurakunnassa vainajan siunaus toimitetaan. 

Hautauslupa ei sisällä tietoa kuolinsyystä. Lähiomainen saa tiedon kuolinsyystä hautausluvan antaneelta lääkäriltä. Hautausjärjestelyihin voidaan ryhtyä jo ennen kuolintodistuksen saamista. 

Lämmin osanotto surussanne!

Kuva: Pentti Tepsa

Lisätietoa hautauksen järjestämiseen liittyen Info ja asiointi -sivulta. 

Pentti Tepsan kuvakollaasi joka kuvaa surua. Kuva kauniista maisemasta, kuva kirkosta siältä ja kellotapulista
Surun keskellä sinun ei tarvitse jäädä yksin. Kuvat: Pentti Tepsa

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Hautajaisjärjestelyt

Hautajaisten suunnittelussa ja toteutuksessa seurakunnan työntekijät ovat apuna. Voit olla yhteydessä oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaustilaisuus ja muistotilaisuus tarjoavat läheisille mahdollisuuden yhteiseen surutyöhön.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin

Älä jää yksin vaikeiden tunteiden kanssa, vaan hae itsellesi ja läheisillesi keskusteluapua. Keskusteluapua ammatti-ihmisten kanssa saat oman kuntasi kriisipalveluiden kautta. Myös seurakunnan työntekijät ovat valmiita kuuntelemaan ja keskustelemaan kanssasi.

Itsemurhan tehneen läheiset kohtaavat vaikeita kysymyksiä

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö